Slapen onder de sterren

categorie: duurzaam & gezond
trefwoorden: , ,

Waarom slapen we in Nederland niet wat vaker in de openlucht? Waarom stoppen we onszelf weg in slaapkamers en sluiten we ons af van volop frisse lucht?

Dat vraag ik me af na een vakantie lang in Frans Guyana in hangmatten te hebben geslapen onder een eenvoudig afdakje of onder de blote sterrenhemel. Buiten slapen is leuk en gezond! Je krijgt volop frisse lucht, valt in slaap onder de sterren en wordt wakker met vogelgeluiden en de eerste zonnestralen.

In het bos

We waren zo enthousiast over het buitenslapen dat we hangmatten hebben meegenomen naar Nederland om het hier ook eens te proberen. Tijdens een tweedaagse wandeling over het Pieterpad in Drenthe begin april sloegen we net voor het vallen van de schemering het bos in waar we al snel een paar geschikte bomen uitzochten voor ons experiment. En wat bleek? In Nederland kan het ook! We vielen in slaap terwijl de reëen om ons heen scharrelden en de ransuilen boven onze hoofden hun liefdesroep beantwoord kregen door opgewonden ransuilvrouwtjes.

Dat we ’s ochtends om half zes verkleumd wakker werden bij een temperatuur van 1 graad onder nul was minder aangenaam maar dat lag meer aan de slechte voorbereiding (we hadden geen isolatiematjes) dan aan het koude weer. Al snel weer aan de wandel om warm te worden kregen we een prachtig schouwspel van gouden zonnestralen waarin de hazen elkaar achternajoegen over witberijpte weilanden.

Slaapproblemen

Natuurlijk zijn klimaat en omstandigheden bij ons niet altijd even geschikt om buiten te slapen: regen, wind, kou en lawaai op straat zijn vast goede redenen om het niet te doen. Maar Hoe vaak liggen we ’s zomers niet te zweten in te warme slaapkamers?

In Nederland hebben ongeveer 1 op 3 (!) mensen slaapproblemen en zijn 250.000 mensen verslaafd aan slaaptabletten. Beddenfabrikanten spelen hier handig op in door te beweren dat dit aan het bed ligt en mensen aan te moedigen duizenden euro’s te spenderen aan paardenharen ondermatrassen, etc. Natuurlijk hebben sommige slaapproblemen een medische oorzaak maar je vraagt je af of regelmatig in de open lucht slapen niet een aantal van deze problemen zou kunnen oplossen. In elk geval draagt het bij aan een gezondere nachtrust.

In Scandinavische landen bestaan er kinderdagverblijven waar ze de kinderen ’s middags buiten laten slapen. Weer of geen weer, bij regen onder een afdakje. In de winter in een dikke slaapzak en met een muts op. Omdat men weet dat dit gezond is.

Niet voor niets ook zijn veel mensen verzot op kamperen. Hoewel de meesten zich daarbij opsluiten in een tent op een veel te volle camping komt dat al weer een stuk dichter in de buurt van slapen in de open lucht.

Probeer het!

Misschien moeten we onze huizen en tuinen voortaan zo ontwerpen dat we een plek maken waar we buiten kunnen slapen, ons bed naar buiten kunnen rollen, een hangmat op kunnen hangen in de tuin of een dak wat kan openschuiven of klappen. Er zijn vast wel 100 nachten per jaar waarin dat heerlijk is. Al dan niet met meer of minder isolerende slaapzakken of dekens. Probeer het eens in je eigen tuin! En laat me weten hoe het is bevallen.

Share

15 Reacties op Slapen onder de sterren

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *