We moeten met zijn alleen meer gaan bufferen. In geld, in tijd én in ruimte. Mijn stelling is dat we daar gelukkiger van worden. Waarom? Een buffer geeft flexibiliteit. En ruimte voor ‘het onverwachte’. Want juist het onverwachte in ons leven is wat ons beweegt. Maar ‘if you don’t expect the unexpected, you won’t find it’ (vrij naar Heraclitus).
Buffer in geld
Wie wat bewaart die heeft wat. Zo luidt het gezegde. Een appeltje voor de dorst. Dit wordt veelal vertaald naar geld. En sparen doen we in Nederland. We zijn kampioen sparen en pensioenopbouw: 700 miljard euro geloof ik. Maar ook hebben de meesten onder ons wel een potje voor als de auto, wasmachine of koelkast kapot gaat. Wel zo nuttig in tijden van crisis ook, zoals onlangs is vastgelegd in het Basel III akkoord.
Buffer in tijd
Ook in tijd is het fijn een buffer te hebben. Wie zijn hele agenda volplant met activiteiten, werk of vrije tijd komt er na verloop van tijd achter dat ie tijd te kort komt. Tijd voor reflectie, tijd voor je geliefden, etc. Mensen kunnen namelijk niet plannen. Psychologische studie heeft aangetoond dat onze planningen in de praktijk met zo’n factor anderhalf worden overschreden. Er gebeurt namelijk altijd iets onverwachts. Als daar geen ruimte voor is raken we in de stress..
Buffer in ruimte
Ook in ruimte moeten we meer gaan bufferen. Bufferruimte in huis. De aloude zolder zoals iedereen die vroeger had sterft uit. Huizen hebben een plat dak of de zolderruimte wordt direct al als slaapkamer verkocht. ‘Toch zonde van de ruimte anders’. Gangen zijn net breed genoeg om als gang te functioneren.
In de openbare ruimte is dit vaak net zo. Stedenbouwkundige plannen puilen uit met benoemde functies. Parkeerplaatsen, bomen en vuilcontainers vechten om de schaarse ruimte. Gelukkig dat er vanuit de civieltechnische hoek nog minimumeisen worden gesteld aan ruimte voor de ondergrondse infrastructuur anders waren de trottoirs nog smaller dan ze vaak al zijn. Terwijl juist op te brede stoepen er onverwachte dingen kunnen ontstaan..
Bufferruimte is noodzakelijk om te voorkomen dat we gestresst raken. Om nieuwe dingen op ons af te laten komen. Om te zorgen dat we het onverwachte een plekje kunnen geven. Het onverwachte is namelijk de jus op ons leven. Dit moeten we niet uitsluiten maar faciliteren en de ruimte geven. Letterlijk en figuurlijk!